sunnuntai 21. lokakuuta 2012

Voihan makarooni!

Macaronit... Pistävät kyllä aika hiljaiseksi, vaikka toisaalta tekisi mieli sanoa paljonkin! Olen törmännyt näihin jatkuvasti eri leivontablogeissa viimeisen vuoden aikana. Nuo ihanat kamalat macaronit, jotka selvästikin onnistuessaan palkitsevat leipojansa ja epäonnistuessaan...noh siitä ei edes puhuta. :D Minäkin olen jo jonkin aikaa halunnut kokeilla noita herkullisen näköisiä leivoksia ja nyt vihdoin tartuin härkää sarvista. Sain sitä paitsi viime kuussa SLY-pariltani jopa reseptin macaroneihin, joten täytyihän ne ottaa työn alle... Tein ensin selvittelytyötä internetin upottavassa suossa, jonka perusteella tein muutamia pieniä muutoksia parini lähettämään ohjeeseen.


Elämäni ensimmäiset macaronit

Nyt kysymys kuuluukin, että mistä osaan arvioida onnistuiko nuo niinkuin pitäisi. Muoto nyt ainakin on sellainen, mikä vaatii vielä paljon harjoittelua, sillä tajusin vasta pursotuksen loppuvaiheessa sen, millä pursotustyylillä niistä saa tasaisen pyöreitä. Oho! :D Mutta siis maku oli todella hyvä. Itse kuorista en osaa sanoa muuta kuin, että tuo ns. "jalka" tuli näkyviin, eivätkä kuoret olleet onttoja. Leivoin ne perjantaina, joilloin ne olivat ehkä vähän sellaisia kuivahkoja, mutta kun ne olivat yön yli olleet jääkaapissa, niin lauantaina ne olivatkin sellaisia pehmeänrapeita.

Sitten vielä tuo väri. Käytin pastaväriä, joka värjäsi sen taikinan kauniin pinkiksi. Mutta kun sain macaronit uunista ulos, niin väri oli muuttunut tuollaiseksi harmahtavan pinkiksi...


Tällaisella ohjeella nämä tein:

Macaron -leivokset 

100g kananmunanvalkuaista (vanhennutettu 1 vrk huoneenlämmössä)
30g hienoa sokeria
200g tomusokeria
100g mantelijauhetta

 Siivilöi mantelijauhe ja tomusokeri, sekoita ne keskenään. Vatkaa sähkövatkaimella valkuaisia niin, että alkaa muodostua kevyttä vaahtoa. Jatka vatkaamista ja lisää samalla pikkuhiljaa sokeri valkuaisten sekaan. Vatkaa kunnes valkuaisvaahto on tasaista ja kiiltävää, mutta ei kuitenkaan niin kovaksi kuin yleensä marenkeja varten! (Tässä saa olla tarkkana...) Sekoita varovasti tomusokeri-mantelijauheseos vaahtoon ja sekoita tasaiseksi. Pursota pellille leivinpaperin päälle pieniä, pyöreitä taikinaympyröitä ja anna niiden seistä vähintään 20 minuuttia ennen paistamista. Minä seisotin niitä reilusti yli puoli tuntia, ja ne olisivat voineet olla vieläkin kauemminkin. Paistetaan 150 asteessa n. 15-20 minuuttia. Anna kuorien jäähtyä täysin, ennen kuin täytät ne esim. suklaatäytteellä.

Ei niin pyöreitä ja tasalaatuisia taikinaympyröitä :D
Tein suklaatäytteen, johon käytin 100g maitosuklaata ja 100g ranskankermaa. Sulatin suklaan ja sekoitin sen yhteen ranskankerman kanssa. Laitoin pienet nokareet täytettä kuorien väliin ja painoin kuoret kiinni. Macaronit voi säilyttää jääkaapissa, tai ne voi pakastaa.
Kyllä sieltä jalka pilkistää...



7 kommenttia:

  1. Ihan hyvinhän nuo ovat onnistuneet ekaksi kerraksi =) itse en tiedä uskallanko tehdä ja pystynkö kun nuo lapset aina pyöriin jaloissa ja tuo vaatii "aikaa" enemmän :)

    VastaaPoista
  2. Hyviltä näyttävät minustakin! Olen tehnyt joitakin kertoja ja ihme kyllä eka kerralla onnistuivat parhaiten. Sen jälkeen on ollutkin kaikenlaista säätöä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ilmeisesti tätä on tapahtunut muillekin, ainakin mitä olen muiden macaron-kokeiluja seurannut. :D Täytyy pian koettaa uudestaan, että käykö itselle samoin!

      Poista
  3. Oikein hienosti olet mielestäni onnistunut ! Täällä noihin törmää jatkuvasti maistellen ja osaajia kuunnellen.

    On jalkaa, on oikeaoppinen, ei kaupallinen, kuoren malli, eikä siis onttokaa.
    Mietin vain, että miksi ihmeessä säveltelit reseptiä, jos sellaisen sait? Parisi oli varmaan testannut.
    Alkuun kannattaisi unohtaa ainakin pastavärit! Jos väriä haluaa, niin sihtaamalla mansikkatomuasokeria....
    Ja arvaatkos, että juuri perjantaina olit lähempänä oikeaa Macaron -kakkusta, kuin maistaessasi niitä jääkaapissa olleita. Oikeasti ne eivät sitä edes siedä, vaan menettävät tyypillisen rapeutensa. Saman teke pintakoristelu :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sepä tästä kokeilusta mielenkiintoista tekikin, että en ole koskaan maistanut "oikeaoppista" macaronia! :D Kiitos hyvistä vinkeistä ja neuvoista, näitä kyllä kokeilen vielä toistekin. Tuo mansikkatomusokeri taitaisi olla parempi vaihtoehto tosiaan. :D

      Selvyydeksi vielä se, mitä pieniä muutoksia tein parini lähettämään ohjeeseen. Parini lähettämää ohjetta muunsin siis sen verran, että ohjeessa oli sokerin määrä deseinä ja halusin "tarkemman määrän", joten käytin tomusokeria sen 200gr ja sokeria 30gr. Ehkä olen turhan tarkka, kun keittiössä paljon käytetty väline on vaaka! :D

      Samaten parini ohjeessa ei lukenut mitään kananmunien vanhennuttamisesta, mutta sen mitä olen macaron-ohjeita lukenut, on jäänyt sellainen kuva että niitä pitäisi vanhennuttaa? Joten pidin valkuaisia vuorokauden keittiön pöydällä kulhossa... Oliko se sitten kuitenkin turhaa?

      Poista
  4. Ei ollut turhaa, tietääkseni tosiaan valkuaiset pitää vanhennuttaa. Parisi on tainnut taas tehdä yhtäaikaa sekä oikealla että vasemmalla kädellä, kun on ohjetta kirjoittanut, eli unohtunut...

    Ihan macaroneiltahan nuo omasi näyttävät! Ehkä hiukan pienempiä voisi pursottaa, saisitko sitten enemmän sellaisia kuin "olit ajatellut". En tiedä, hyvältä nuo näyttävät ja jos maku oli kohdallaan, sittenhän kaikki on hyivn :))

    VastaaPoista
  5. Totta, olisi niistä voinut vähän pienempiä pursottaa! Aion kokeilla näitä lähiaikoina uudestaan, joten katsotaan miten sitten käy. :D

    VastaaPoista