sunnuntai 21. lokakuuta 2012

Päivin vuokaleipä

SLY20 -kierroksen viimeisestä paketista paljastui kaksi hyvältä kuulostavaa leipäohjetta, sekä aineksia leivän leivontaan. Kaunis kiitos parilleni Päiville! Minä en ole koskaan aikaisemmin tehnyt leipää (paitsi joskus todella kauan sitten sämpylöitä), mikä sinänsä on hassua kun pullia tulee leivottua lähestulkoon jatkuvasti. No nyt ajattelin viikonloppuni saattaa päätökseen leipähommilla ja näin ihanaa leipää sainkin parini ohjeella aikaiseksi!


 Päivin vuokaleipä

5dl vettä
1 pkt tuorehiivaa
1dl kauraleseitä
1dl ohrajauhoja
2tl suolaa
1rkl siirappia
n. 8dl vehnäjauhoja

Sekoita kädenlämpöiseen veteen hiiva, suola, siirappi, kauraleseet ja ohrajauhot. Anna turvota liinan alla n. 30 minuuttia. Alusta sitten vehnäjauhot vähitellen taikinan joukkoon. Taikina saa kuitenkin jäädä löysähköksi. Kaada voideltuun leipävuokaan ja anna kohota vielä 30 minuuttia liinan alla. Jätä kohoamisvaraa, sillä se nousee PALJON! Paistetaan 250 asteessa uunin alatasolla n. 25 minuuttia.


Käyttämäni leipävuoka oli niin pieni, että taikinasta meni vain n. puolet vuokaan. Toisen puolikkaan laitoin pyöreään irtopohjavuokaan, mutta siihen lopputaikinaa oli liian vähän ja minun makuuni se jäi liian littanaksi. Pitää siis ostaa vielä toinenkin leipävuoka, jotta jatkossa saa kaksi tuollaista kaunista ja vieläpä hyvänmakuista leipää!

Lainasin muuten kirjastosta Jan Hedhin mestarileipurin leipäkirjan, joten todennäköisesti tulen tekemään enemmänkin leipää nyt loppuvuodesta. Samaten vielä täytyy kokeilla toista parini lähettämää leipäohjetta!

5 kommenttia:

  1. Kuulostaa herkulliselta ja näyttää erittäin hyvältä :P

    VastaaPoista
  2. Olet onnistunut aivan mahtavasti - on siirryttävä keittiön leipälaatikolle löytyisikö 'korviketta' leipänäälkään, joka nousi just nyt :D

    VastaaPoista
  3. No mutta...tämähän näyttää ihan kaupasta haetulta! Aikamoinen leivän tekijä olet!

    VastaaPoista
  4. Ihana, kun kokeilit tehdä leipää. "Tiesin", että onnistut :)) Tuohan on ihan täydellisen näköinen leipä! Jatkossa jauhoja vaihtelemalla saa erimakuisia leipiä.

    Leivän(kin) tekemiseen jää koukkuun...

    VastaaPoista
  5. Ompa mahtavan näköinen leipä. Tätä pitää ehdottomasti koekeilla sitten kun leipää saa taas syödä. Olisi liian suurta kidustusta olla maistamatta.

    VastaaPoista