tiistai 26. helmikuuta 2013

Lättykestit

Tämä koko postaus on tänään omistettu lätyille. SLY22 -kierros alkoi nyt helmikuussa, ja kierroksen ensimmäinen paketti sisälsi ohjeita erilaisille lätyille ja niiden täytteille, sekä myös tarvikkeita lättyjen tekoon. Tuossa samalla kun aloin lättyjä paistelemaan, mietin omaa suhdettani lättyihin. Jo hyvin varhaisesta vaiheesta elämässäni on muistikuvia mummon paistamista lätyistä, sekä tietysti äidinkin paistamista lätyistä. Yleensä niitä on nautittu perinteisen mansikkahillon kera, mutta nyt olen alkanut tutustua myös muihin lättytäytteisiin.

Perustaikina lätyille:

1l täysmaitoa
5dl vehnäjauhoja
4 kananmunaa
1tl suolaa
1rkl öljyä

Sekoitetaan tasaiseksi taikinaksi ja annetaan turvota n. ½ tuntia ennen paistoa.

Kauralätty

Kauraletut

5dl kauramaitoa
2 kananmunaa
n. 1,5dl vehnäjauhoja
1dl kaurahiutaleita
½tl suolaa
2rkl sulatettua margariinia

Vatkaa maito ja munat keskenään. Lisää jauhot, hiutaleet, suola ja sulatettu margariini hyvin sekoittaen. Anna taikinan turvota n. puoli tuntia ennen paistoa. Sulata voi kuumalla pannulla ja paista letut ruskeiksi ja rapeiksi.

Kauralettu-taikinasta tuli aika ohutta ja pelkäsin, etteivät lätyt jähmety kunnolla pannulla. Hyvin kuitenkin onnistuivat ja maku oli ihana!

Tattarilätty
Tattariletut

4,5dl tattarijauhoja
1tl hienoa merisuolaa
6dl vettä
1 kananmuna
voita paistamiseen

Yhdistä jauhot, suola ja vesi. Vatkaa voimakkaasti. Anna taikinan tekeytyä huoneenlämmössä kaksi tuntia, ennen kuin lisäät kananmunan. Lisää muna ja vähän nestettä tarvittaessa. Paista pannulla molemmin puolin.

Näihin laitoin vettä vain sen verran, kuin ohjeessa oli ilmoitettu. Näistä tuli kyllä todella paksuja, joten olisi ehkä vähän voinut vielä ohentaa vedellä. Näissä tarttarilätyissä on sellainen tattarille ominainen viljaisa maku, joka ei valitettavasti kuulu minun suosikkeihini.


Elämäni parhaimmat lätyt olen kuitenkin syönyt viime kesän vaelluksellamme Näätämöjoen rannalla. Ne lättykestit venyivät parin tunnin mittaiseksi, sillä trangialla ei kovin nopeasti lättyjä paisteta... Eikä kovin isojakaan, sillä reunat jäävät raa'aksi ja keskusta palaa muuten. Mutta tuoreista mustikoista tehdyn hillon kanssa nautittuna nämä olivat aivan älyttömän hyviä!



Lontoossa ollessani tutustuin paikalliseen katulättymyyntiin. Nutella näytti olevan erittäin suosittu täyte lätyissä... :D Toinen täyte, joka on jäänyt mieleen, oli sitruunamehu+sokeri. Eli valmiin lätyn päälle puristettiin sitruunamehua, ja sitten ripoteltiin sokeria päälle. Kannattaa kokeilla, on hyvää!



Puhutaanko teillä lätyistä vai letuista? Vai tehdäänkö teillä ohukaisia tai räiskäleitä? Rakkaalla lapsella on monta nimeä! Entä millaisella täytteellä teillä syödään lättyjä? SLY-Parini lähetti myös pari suolaista täyteohjetta lätyille, mutta vielä en päässyt niitä kokeilemaan.

2 kommenttia:

  1. Hiirenkolossa paistellaan ohukaisia :D
    Oi, niitä alkoi tehdä nyt mieli - mustikoitakin olisi :D !

    VastaaPoista
  2. Ihanaa että kerkesit kokeilemaan eri lettu reseptejä... oma suosikkini on kyllä sama kuin sinulla kauramaidosta tehdyt letut... ja tattari ei myöskään ole ihan suurin suosikkini... ehkä maku on minulle liian terveellinen....
    ILOISTA NAISTENPÄIVÄÄ SINULLE ja kohta varmaankin paketti luoksesi lentää....

    T. sly.si

    VastaaPoista