sunnuntai 19. kesäkuuta 2011

Punainen hera

Juhannuksen lähestyessä päätin kokeilla itse punaisen heran valmistamista. Se on ollut perheessämme aina se ihana juhannusherkku, jota äiti on keittänyt monta litraa isossa kattilassa. Äiti on perinteisesti käyttänyt tuoretta lehmänmaitoa suoraan omasta navetasta ja keittämistä varten on aina pitänyt kaivaa se vanha ja iso alumiinikattila jostakin kaapin perältä.

Prismassa oli myynnissä vanhanajan maitoa, joka sopii hyvin punaisen heran tekemiseen. Litrahinta on tosin aika kova, n. 1,50€/litra.Osittain sen takia, mutta myös kokeilumielessä tein aika pienen annoksen punaista heraa. Siinä on kuitenkin ihan riittävästi minulle.
Juuston juoksutin

Punainen hera

4-5 litraa rasvaista maitoa (käytin 3 litraa vanhanajan maitoa ja 1 litran tavallista täysmaitoa)
1tl juuston juoksutinta (löytyi kaupasta juustohyllyltä, pieni purkki)
2 rkl siirappia
Ripaus suolaa


Ota kolmen litran kattila ja rasvaa se sisäpuolelta voilla. Se ehkäisee maidon pohjaan palamista. Lämmitä kattilassa 2 litraa maitoa kädenlämpöiseksi ja ota kattila pois liedeltä. Lisää sekoittaen juuston juoksutin ja anna kattilan seistä rauhassa ½-1 tuntia. Pintaan juoksettuu juustomassa, joka viillellään veitsellä muutaman kerran ristiin. Kuumenna maito juustomassoineen varovasti kiehuvaksi ja sekoita samalla. Sen jälkeen anna kiehua hiljalleen välillä sekoitellen. Lisäile välillä kattilaan maitoa kun sinne mahtuu. Lisättävän maidon voi kuumentaa toisessa kattilassa ennen lisäämistä. Punaisen heran keittoaikaan on jokaisella oma mielipiteensä. Jotkut pitävät voimakkaan makuisesta punaisesta herasta, jotkut vähemmän voimakkaasta. Hera muuttuu keittoajan pidetessä punaiseksi ja maku voimistuu. Itse keitin hiljalleen omaani n. 6 tuntia, mutta jotkut keittävät jopa 12 tuntia... Mitä pitempi keittoaika, sitä enemmän voit lisäillä maitoa ettei neste katoa kattilasta. Ja varo ettet polta suutasi loppuajasta, kuten allekirjoittaneelle kävi kun loppuajasta jo malttamattomana testaili että onko maku kohdillaan... Kun hera on valmista, nosta kattila pois liedeltä ja lisää oman maun mukaan suolaa ja siirappia (tai sokeria). Itse laitoin siirappia 2rkl, tunnustan olevani aika perso makealle... Sen jälkeen punainen hera jäähdytetään ja säilytetään jääkaapissa. Sen voi myös pakastaa. Niin ja punainen hera syödään kylmänä.

Lapsuuden kodissani äiti ei laittanut punaiseen heraan lainkaan siirappia (tai sokeria), vaan jokainen sai sitten omaan annokseen ripotella sokeria oman maun mukaan.

Hyvää juhannusta!

5 kommenttia:

 1. Äidiltäni saamani ohje sisältää myös kananmunaa (3 munaa/10 l maitoa). Ne vispataan maitoon ennen kuin lisätään juoksutin. Tulee pehmeitä ja isompia (ja enemmän) juustoja. Juustokeiton voi tehdä myös ternimaidosta, mutta juustoista tulee kovempia.
  Näin sovelletaan Nivalasta peräisin olevaa reseptiä Torniossa

  VastaaPoista
 2. Hyla tuotteista saa yhtä hyvää ja parin tunnin keitto-ajalla. Hyla täysmaitoa, hyla maitojauhetta ja kermaa.

  VastaaPoista
 3. Kiitos vinkeistä! Näistä on varmasti iloa myös muille heran keittäjille. :)

  VastaaPoista
 4. Ensimmäinen kerta kun keittelen punaistaheraa,mutta mikähän pielessä kun on heraa mutta ei tule kiinteitä möykkyjä,kiehunut kohta seitsemän tuntia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei,
   siis lisäsitkö juuston juoksuttimen kädenlämpöiseen maitoon ja annoit kattilan seistä ½-1h ennen uudelleen kuumentamista?

   Poista