tiistai 7. syyskuuta 2010

Maitoperunat, maitopotut

Maitoperunat on eräänlainen keittoruoka, johon tulee maitoa, perunoita, sipulia, suolaa ja "aitoa" voita. Siis yksinkertaisista aineksista tehty perinneruoka. Omassa lapsuudenkodissani sitä tehtiin usein, ja erityisesti me lapset pidimme siitä. Maitoperunoiden "salainen" ainesosa tuolloin oli vastalypsetty maito, joka haettiin suoraan navetan maitohuoneen tankista.

Nyt opiskeluaikoina olen ruvennut tekemään maitoperunoita itselleni -ja maistatin niitä kerran myös eräällä itävaltalaisella tytöllä. Hyvin näytti kelpaavan hänellekin. Vastalypsettyä maitoa ei kaupunkiolosuhteissa saa, joten olen käyttänyt kaupan punaista täysmaitoa, eli sitä kaikista rasvaisinta. Tässä teillekin ohje, jota itse käytän:

Maitoperunat

Keitettyjä perunoita (2-3perunaa/syöjä), uusista perunoista makoisin keitto
Punaista täysmaitoa (ehdoton, kevytmaitoon tehdyt ei onnistu!)
Yksi pieni sipuli tai puolikas iso sipuli
Voita
Suolaa

Yleensä itse teen siten, että edellisen päivän ruualta kattilaan jääneet keitetyt perunat laitan jääkaappiin ja teen niistä seuraavana päivänä maitoperunat. Silloin peruna on parhaimmillaan! Voit myös tehdä niin, että keität ensin perunat ja annat jäähtyä. Perunoiden määrän voit miettiä siten, että miten monta keitettyä perunaa yleensäkin ruualla syöt? Kuori ja pilko jäähtyneet perunat sekä (raaka) sipuli, laita ne kattilaan. Kaada päälle täysmaitoa sen verran, että perunat ja sipulit juuri peittyvät. Kuumenna kiehuvaksi, jonka jälkeen vähennä lämpöä ja keittele kaikessa rauhassa (10-30 min), että sipuli pehmenee ja keitto saa makua. Hätäisimmille riittää 10 minuuttia. Ota kattila pois liedeltä, lisää nokare voita joukkoon ja anna sulaa. Mausta suolalla oman maun mukaan.

6 kommenttia:

 1. Hei, minä olen syönyt tällaista jossakin, joskus. Maku on muistissa ja hyvää oli!

  VastaaPoista
 2. Kiva kuulla, tämä oli ehdottomasti semmonen lapsuusajan ykkösruoka. :)

  VastaaPoista
 3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 4. Juu, omankin lapsuuden arkiruoka kesäisin. Oma äitini lisäsi vielä keitettyä kananmunaa paloina joukkoon! Taidanpa kokeilla tätä lähipäivinä, juur isäni kanssa puhuttiin tästä joku aika sitten. :)

  VastaaPoista
 5. Muistin juuri,että anoppi teki sitä n.46v.sitten nuorelle miniälleen,nyt koitan sitä sitten tehdä tämän ohjeen mukaan. Toivottavasti maistuu!!!!

  VastaaPoista
 6. Ihan mahtavan ihanaa Ruokaa,sitä keitettiin meillä uusista perunoista ja se oli ihan mahtavan hyvää ja hieman Ruhosipulia päälle "Koristeeksi" ja voi nokare silmäksi. Tänään sain maistaa Maitokiiseliä Puolukka soseen kans jota en ollut kuullut koskaan,hän oli syönyt Lapsena ollessa aina syksyllä kun oli marjastuksen aika. Ja se oli ehdottomasti hyvää.Tulen kokeilemaan sen itsekin tulevaisuudessa.10 pistettä.

  VastaaPoista